Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szív hívó szava (62.)

2008.10.30

Talán létezik a szívek közti telepátia. Hisz annyi sors és élet függ össze, hogy akaratlanul is meg tudjuk szólítani kilométerekről a szeretteinket. Egy édesen gügyörésző baba szájából kiesik a cumi és az addig jó ízűen szopogatott játék hiányát panaszos sírással fejezi ki. Az édesanya a pár száz méterre lévő áruházból aggódva hívja fel férjét, hogy nem történt-e semmi baj gyermekével, mert olyan rossz érzés kerítette hatalmába. A férj sietve felrohan a síró csöppséghez, majd újra a szájába teszi. A kis gyermek jóízűen szopogatja tovább és rövid idő múltán mély álomba szenderül. Az apa megnyugtatja az anyát, hogy minden a legnagyobb rendben, a cumibaj elhárítva. De vajon az anya rossz érzése tényleg a cumi miatt jöhetett? Talán a szíve meghallotta a csöppség keserves sírását? Vajon tényleg annyira erős néhány emberi kapcsolat, hogy a szívünk kommunikálni tud egymással?

Október 2.

Azt nem tudom, hogy ez emberi vagy természetfeletti képesség-e, de létezik. Egészen a mai napig én sem voltam e képesség tudatában, de most már úgy érzem, mintha akármikor használhatnám.
A napok teltek, az iskolai nyomás egyre csak nő az érettségi nyomasztó közelítésével, a feszültség már-már tapintható itthon. A közhelyes beszélgetések során sajnos mind a családom, mind a már családom tagjainak tekinthető barátaim rájöttek, hogy valami nincs rendben velem. Talán a félelem vagy egy kérés a magasabb szinthez vezetett oda, hogy egy régen látott rokon újra jelentkezzen nálunk. Nagybátyám, anya öccse volt az. A jó öreg Endrew bácsi, mindig tudta mikor kell telefonálni, és megkérdezni nem látogathat-e meg minket pár napra. Hosszas csevegés után, melyben anyával megvitatták az elmúlt év nagy dolgait, mindenki egészségügyi állapotát és iskolai átlagát, végre rátértek a látogatás időpontjára, ami igen hamar el is jött.
A hívást követő két napban tűkön ültem, már alig vártam, hogy mikor birkózhatok megint a habókos Endrew bácsival. Gyerekes butaság volt ez a játék kettőnk között, hisz én mindig kisebb és gyengébb voltam a majd két méter magas, erős, most kb. 30-as évei végén járó nagybátyámnál. Az arányok alapján mindig ő nyert volna, de mióta az eszemet tudom engedte, hogy én nyerjek. Ő az egyetlen nagybátyám, hisz apa egykeként nőtt fel, és anyának egyetlen testvére van, a kis öccse, Endrew bácsi. Aki mindig rossz utakon járt, majd mindig bajba keveredett. Feszült figyelemmel hallgattam a számomra izgalmasabbnál izgalmasabb történeteket a Kilimandzsáróban tett hegyi túráiról, a kínai Nagy Falnál tett kirándulásáról, a Las Vegas-i bűnös és szórakoztató játékairól, és az egyiptomi kincskereső hadjáratairól. Igen, Endrew bácsi világjáró csibész volt. Legalábbis anya mindig csak így emlegette a család fekete bárányát. Habár sokszor mérges volt rá, mert féltette felelőtlensége miatt. Endrew bácsi 18 évesen szökött el otthonról, és azóta csak egy-két hétre tért vissza Magyarországra. Most, hogy nagyiék már nem élnek és mi is elköltöztünk, csak telefonon tartottuk a kapcsolatot. Endrew bácsi nevet változtatott (András volt), kódorgott a nagyvilágban, és úgy élt mint egy pernahajder. Élvezte az életet. Ha egy katalógusban rátalált egy új felfedező túrára rögtön szedte is a sátorfáját és útnak indult. Nem is gondolt soha a családalapításra, úgy vélte agglegényként szabadon élheti az életét és hódolhat a szenvedélyének, a világutazásnak. Ritkán tett látogatásai rövid ideig tartottak, és hogy mikor, meddig és miért maradt, sosem mondta el. Az okot csak ő tudta. Éppen úgy, mint ahogy most is csak annyit mondott, hogy jönnie kell. Sosem mondta, hogy azért mert hiányzunk, vagy mert régen látta anyát. Egyszerűen csak jött. És mindig a legjobbkor. Mikor meghaltak nagyiék, ő előtte jött pár nappal és még ki tudott békülni velük. Mikor anya veszekedett apával, ő jött, és lecsillapította az indulatokat. Mikor Jasonnek kellet egy kísérő a focicsapatba beiratkozáskor, ő ott termett. És most, mikor annyira kétségbe vagyok esve, ő jön. Jön, és azt sem tudom, hogy hogyan kezdjek neki a történetnek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.